Jump to content

Vítejte

Zaregistrujte se pro zobrazení více možností :)

Domácí síťové úložiště


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Ariczek

Ariczek

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 570 příspěvků

Posted 10 October 2015 - 09:03 AM

Ahoj všem,

nejsem žádný HW guru, takže se tu obracím s prosbou o pomoc:

Chtěl bych si doma postavit nějaké síťové úložiště, tuším říká se tomu NAS? :D

Jaké na to mám požadavky:
  • Přímá připojitelnost uložiště přes USB3 k jinému zařízení (typicky TV) jako disk
  • Gigabit ethernet, podpora samby - pro mount jako síťový disk na Woknech.
  • Kapacita cca 2-3TB, můj předpoklad je 2 disky v RAID 1 (mirror).
  • Tichý a úsporný provoz - předpoklad je běh 24 hodin denně, nějaký wake up on activity a usínání...
  • Rozpočet orientačně cca 10K Kč.
Co by jste vybrali vy, případně jaké máte zkušenosti?

Díky, Ariczek.

#2 ntdrt

ntdrt

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 371 příspěvků

Posted 10 October 2015 - 09:29 AM

Pokud máš rád hardcore, tak můžu doporučit počítač namísto NASu (ale k výhodám to má svoje nevýhody - hlavně o něco větší spotřeba a potřeba obecně skillu s PC/OS/serverama/linuxem).

Možnost připojit úložiště přes USB 3.0 je hodně obskurní požadavek a IMHO žádný normální výrobek ti to neumožní. Je to koneckonců NAS, network attached storage, tudíž hlavní a jedině využít je připojení přes ethernet - FTP/SMB... Pokud vidíš u NASu USB - je to určené pro připojení zařízení k NASu, ne připojení NASu k počítači, je to ve finále normální server a aby si to mohl připojit přes USB k PC, tak by si potřeboval nějakej dual řadič disku, kterej se bude přepínat mezí tím, kdy má vládu nad diskama NAS a kdy zase tvůj PC přes USB... Zní to divně, je to divný, nepočítej s tím, že to najdeš. Řešení je použít externí disk a ten připojit k počítači, což mam já. Ale je s tím mnohem více práce a pokud hledáš "ready to go", tak si spíš kup normální NAS a smiř se s ethernetem - například https://www.alza.cz/...2tb-d656011.htm

Pokud jde o připojení k TV, tak je řešením DLNA - některý TV to umí, některý ne, by sis musel zjistit třeba z manuálu.

#3 Ariczek

Ariczek

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 570 příspěvků

Posted 10 October 2015 - 09:43 AM

Externí disk připojený přes USB přímo k TV aktuálně mám.

Co mě strašně nebaví, je ten exterňák vždy vzít, odpojit, přenést, připojit k PC, nahrát, odpojit, přenést a připojit zpět...

Přijde mi hodně divný, že by neexistoval externí disk s přístupem také přes ethernet... :(

#4 ntdrt

ntdrt

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 371 příspěvků

Posted 10 October 2015 - 10:11 AM

Ono by si měl to samé - teď musíš odpojit disk od TV a připojit ho k PC, tvůj upgrade by byl - musíš odpojit disk od TV a připojit ho k routeru - stejně by si běhal s krabičkou a furt jí někam zapojoval...

Nejjednodušší řešení by bylo mít home server, k tomu připojit externí disk a ten můžeš kdykoliv odpojit. Ale celkově ten nápad přepojování disku sem a tam je špatnej, při nejmenším je to otrava, jít cestou network only by bylo určitě pohodlnější - PC se připojí na síť, TV taky, foun taky, ... Já odpojím disk pouze, pokud někam jedu a potřebuju data na disku, popř. když reinstaluju OS a tak, kdy je jednodušší připojit disk přes USB, než blbnout se sítí, což je zpravidla párkrát do roka. Zbytek doby jedu přes LAN.

Zařízení co by zároveň mohlo mít zapojený ethernet (fungovat jako server/host) a k tomu být zapojen přes USB do hosta a fungovat jako disk.... To je hooooodně velký sci-fi a reálně neproveditelný, musel by si mít specializovaný hybridní řadič disku, kterej tohle podporuje a jelikož to reálně užitečný není, tak to vážně bude problém koupit, IMHO to prostě neexistuje. Principem tady máš konflikt - NAS je server, plnohodnotnej počítač, co poskytuje služby, ale USB disk je obyčenej řadič disku, ke kterýmu je napíchlej disk, takže ty chceš, aby se počítač choval jako USB řadič :D. Uznej sám, že to prostě zní divně :D.

#5 Clou

Clou

    Advanced Member

  •  Clou
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků

Posted 12 October 2015 - 09:00 AM

Měl jsem podobný problém, ovšem jsem ho vyřešil velmi jednoduše.. Pořídil jsem si XBOX (stačí bazarová 360, pokud nebudeš hrát moc často) a NAS a vše dal do sítě..

Hůrá, máme řešení do 10k a ještě si užiješ trošku zábavy :D
Tvorba WWW a marketing od iTend.cz

#6 Ariczek

Ariczek

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 570 příspěvků

Posted 25 October 2015 - 06:56 AM

Hm, tak bohužel myšlenka s DLNA má určité trhliny v HW na mojí straně.

Po upgradu domácí infrastruktury na 1GBit síť a puštění testovacího DLNA serveru na wokením PC jsem zjistil nemilou věc, že moje televize má jen 100MBit síťovku. To by asi ale nemuselo vadit...

Testovací soubor videa je BRRip, cca 100 minut, velikost souboru 4,7 GB, formát .mkv.

Pokud se tento soubor pokusím pustit z DLNA, skončím na hlášce nepodporovaný formát a soubor nepřehraju.
Pokud stejný soubor umístím na externí disk připojený přes USB k TV, soubor přehraji OK.

Neumím to vysvětlit, čistě matematicky vzato mi vychází potřeba přenést méně než 0,8 MB za vteřinu... takže by měl 100MBit stačit s bohatou rezervou... tohle by utáhnul i 10 MBit.

V čem může být problém? :(

#7 ntdrt

ntdrt

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 371 příspěvků

Posted 25 October 2015 - 09:42 AM

Pokud by si neměl dostatečnou rychlost, tak by si to přehrál, ale spíš by si měl nepoužitelnej framerate a podobně. A jelikož máš 100mbit linku, resp. síťovku, tak můžeš mít až 100mega bitrate, běžný 1080p mkv má třeba 5 - 10mega bitrate, tudíž máš mnohem víc, než potřebuješ. Problém bude nejspíše na straně tvého DLNA media serveru, těžko říct co... Zkus projít logy... To bude hodně záležet na software a konfiguraci.

Já aktuálně používám Kodi na linux boxu a jsem naprosto spokojenej, stahovat titulky z TV pomocí jednoho kliku, moci přehrávat cokoliv co je na síti, možnost přehrávat všechny různý streamy, ... To se obávám, že žadná "smart" tv netrumfne, takže pokud chceš vážně "smart" televizi, tak potřebuješ kodi :).

#8 Ariczek

Ariczek

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 570 příspěvků

Posted 31 October 2015 - 09:26 AM

Okay, tak jsem trochu pokročil v problému a zjišťování čím to je.

Nakonec jsem domů pořídil ten WD my cloud, ve variantě 6TB (RAID 1, takže 3TB).

DLNA server je tam nabízen Plex.

Problém je nejspíše právě při použití externích titulků.

Soubor samotnej bez titulků přehraji zcela OK.

Po přidání titulků skončím na hlášce že server nemá dostatečný výkon na transkódování videa s titulky... takže tady bude zakopanej pes.

Jak tohle řešíte vy?

#9 ntdrt

ntdrt

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 371 příspěvků

Posted 31 October 2015 - 12:59 PM

No, to vypadá jako zásadní problém... Ten NAS má koneckonců nějakej arm o 400mhz a podobě, takže pokud je třeba vkládat titulky do obrazu, což očividně plex dělá, tak na to ten malej arm nebude mít dost koňů.

Řešení? Pořiď si server a používej NAS jen jako storage.

#10 Ariczek

Ariczek

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 570 příspěvků

Posted 31 October 2015 - 01:32 PM

No chování je stejný, jako když jsem se pokusil DLNA server rozchodit na 8mi jádru na 3GHz ;) ... tam snad s výkonem problém nebyl, ale i tak mi to s titulkama nefungovalo...

#11 ntdrt

ntdrt

    Advanced Member

  • Uživatel
  • PipPipPip
  • 371 příspěvků

Posted 03 November 2015 - 07:55 AM

Tak to očividně nebude výkon -> bude chyba nejspíš ve software -> zkus jiný media server. Ale tady se stejně jedná o realtime vkládání titulků do obrazu, což je brutálně náročný na výkon, vůbec bych se nedivil, kdyby to slabý CPU nedokázal generovat v rozumným čase. Já původně předpokládal, že všechny DLNA zařízení podporujou textový titulky.

A pokud si to vygoogluješ, tak první co najdeš "Some devices do not have any support for subtitles and require them to be burned into the video stream (hardsubs), thus effectively transcoding the video with the text on the screen."

A následně "Note, that when burning subtitles in the stream are enabled, you might experience high CPU usage and possibly playback issues (depending on your hardware). This method is not suitable for low powered NAS devices."

http://serviio.org/i...w=article&id=33

Takže bych to viděl asi takto: NAS to neutáhne a tvůj test na desktop CPU selhal jiným způsobem.




uživatel(ů) čte toto vlákno

0 uživatelů, 0 návštěvníků, 0 anonymních uživatelů